vineri, 31 august 2012

Urzeala tronurilor de George R.R.Martin- Recenzie

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți comanda de AICI

A face o recenzie este destul de simplu, pentru mine. Îmi spun părerea, explic de ce ar trebui ca cineva să citească cartea respectivă, spun un mic rezumat, poate zic ceva de personajul principal...apoi, incheierea. Dar cum pot face o recenzie normală la această carte total diferită de multe alte cărți? Cum pot rezuma o lume întreagă, scrisă în aproape 1000 de pagini geniale, plină de „demoni” ascunși printre rânduri? 
Întocmai, a încerca să rezumi, să povestești, să explici cartea asta e o nebunie. O serie fantasy plină de acțiune, dramă, replici tari, intrigi, întâmplări fantastice, istorie a unei lumi incredibile, o serie în care personajele ( multe la număr) au propria lor poveste, propria lor viață. 
Chiar nu știu cum să continui. Să ordonez șirul poveștirii mi-ar fi foarte greu. Nu este o carte complicată, dar este o întreagă viață de spus. Viața unui regat împărțit în șapte provincii, viața unui regat plin de intrigi politice, trădări sentimentale, probleme ale supușilor, dar și a regilor, dragostea adevărată omorâtă de răsturnări de situație, cuvinte pline de înțelepciune ale unor bufoni amuzanți.
Pot spune că am terminat o carte fascinantă. Am descoperit o nouă lume, o putere pe care nu o va putea întrece niciun alt scriitor. O carte ce-ți face șirea spinării să tremure de fiori, de bucurie, tristețe și durere. O carte în care moartea nu se teme să se arate, mai ales la personajele la care ții enorm de mult, mai ales la personajele pe care le urăști. 
Urzeala tronurilor de George R.R. Martin este prima dintr-o serie fantasy extraordinară, o serie pe care nu ai cum să nu o citești, e o carte obligatorie! 
Începutul te prinde în atmosfera cenușie a lumii aceleia, lumii regilor unui tărâm blestemat de iarnă și de vară, două anotimpuri lungi și criminale în propria lor măsură. Am o presimțire că totul se va învârti în jurul acestor anotimpuri.
Este o carte foarte serioasă, ce-ți dă mult de gândit, te obligă să citești printre rânduri acțiunile personajelor. Nu de puține ori m-am gândit și răzgândit ce vrea să facă cutare când zice un lucru pe care nu-l înțeleg, dar pe care aveam să-l aflu câteva sute de pagini mai târziu.
Fiecare lucru, fiecare obiect, fiecare copac și fiecare personaj are rolul lui, și fiecare-și va juca rolul perfect. Mintea maniacă a acestui scriitor nu va lăsa niciun „demon” neprins, sunt sigură. 
O lume condusă de 9 Case fiecare mai specială și mai profundă decât cealaltă:  Casa Baratheon, cea a actualului Rege al Ținutului celor Șapte regate;  Casa Stark,a conducătorilor din Nordul întunecat, Nordul cuprins de frigul iernii, casa oamenilor puternici crescuți din Primii Oameni și din Lupi Străvechi;  Casa Lannister a unor oameni cruzi, mândrii, aroganți, puternici datorită bogățiilor și a puterii lor de a înșela și a manipula; Casa Arryn, casă condusă de cumnatul soției lordului Stark, o casă ce pune familia și iubirea înainte de putere și bogăție;  Casa Tully, plină de pământuri bogate, de oameni puternic, o întreagă familie ce se dăruiește datoriei și onoarei; Casa Tyrell,  cea a Păzitorilor din Sud; Casa Greyjoy, a Regilor de Fier, Casa Martell cu deviza Neplecat, Neînfrânt, Nesfărâmat, și, în cele din urma, Casa Targaryen, casa Dragonilor și a Focului, o dinastie ce și-a pierdut demultă vreme puterea, lăsând răzbunarea pe spatele unui personaj pe care eu îl ador, a unei fetițe de 14 ani, Daenerys. (stânga) 
Mă simt încătușată la mâini să vă spun mai multe, aș vrea să vă comentez fiecare capitol, fiecare personaj, dar vă pot promite doar că... nu veți regreta deloc această carte, desigur, doar dacă nu o veți citi ;;) 
Fiecare capitol vă va cuceri și vă va face să citiți mai mult și mai mult, nu uitați, 940 de pagini ( daa, atâtea sunt :)) ) pline de cuvinte deosebite. Veți râde, veți rămâne fascinați, veți plânge și veți suferi, iar la sfârșit, veți rămâne cu un zâmbet plin de mirare, de surprindere, și veți vrea următorul volum, neapărat.
Un personaj pe care-l ador...este Tyrion, Pezevenghiul, fiul lordului Lannister, o familie ce-și joacă rolul negativ foaaarte bine. Fratele pitic al Reginei, Tyrion are un trecut și un prezent foarte...haios. Mi-a plăcut de el din prima, făcând haz de necaz, fiind mai mult un personaj neutru, ce este doar de partea lui, nu a familiilor și a jocurilor Tronului. Având mereu o replică tăioasă de spus, indiferent că este împotriva vreunei ”fetițe” sau a propriului tată, niciodată nu rămâne cu coada între picioare. Crescut de mic sub umbra fraților mai înalți și mai frumoși, pot spune că a fost de fiecare dată dat la o parte, defăimat, chinuit poate. Asta l-a făcut mai înțelept, mai puternic, mai frumos la suflet. Să nu-l credeți vreun sfânt! Este opusul a tot ce e bun, și este, la fel ca toată familia sa, un bun manipulator și un mare șarlatan. Dar ceva din el mă face să-l plac, de la fapte până la replici, poate și la faptul că, împotriva dezabilităților sale, este cel mai normal personaj dintre toate :)) Puternic, încăpățânat, inteligent și...un mare crai al femeilor plătite ;;), m-a fermecat complet :D ( dreapta)
Sper să citiți și să-mi spuneți părerile voastre, am atâtea de spus despre această carte, dar nu vă stric surpriza, așa cum nici mie nu mi-a stricat-o nimeni, am descoperit-o singură! :))
P.S. Daaa, după serie s-a ”filmat” un super serial marca HBO, Game of Thrones. Dacă încă nu v-am convins să citiți cărțile, uitați-vă la primul episod senzațional, incredibil și superb, apoi închideți repede calculatorul și citiți, căci altfel vă veți strica surpriza, căci Seria „Cântec de Gheață și foc” este o serie imprevizibilă, uimitoare...și nu ați vrea să rămâneți fără farmecul acestor cărți :D 
P.P.S. Îmi cer scuze că am cam lipsit câteva zile ,dar sunt singură pe blog...și am fost ocupată cu această carte și, desigur, cu sfârșitul verii... :( Sper să mă revanșez :D 

7 comentarii:

  1. Este normal sa mai lipsesti din cand in cand cateva zile. Chiar daca iti ducem dorul, suntem constiente ca ai viata ta. Stai linistita, noi tot aici vom fi:*:*. Eu sigur voi fi:)).
    Imi amintesc cat de mult mai batut la cap cu cartea asta.
    Chiar daca nu am fost in stare sa ma uit la tot serialul, doar la niste secvente, consider ca este un serial foarte bun. Complex si atat de real, chiar daca fantasticul este prezent pretutindeni.
    Cu siguranta si cartile sunt fantastice... pentru ca stiu cata reclama se face pe baza lor:)).
    Dar... chiar de asta nu am vrut cu adevarat sa citesc seria... pentru ca seria a fost ridicata prea in slavi... si nu ma intelegeti gresit. Apreciez fiecare parere si nu o critic, insa doream sa citesc o recenzie facuta de cineva ca noi, bloggerii.
    In plus, am totala incredere in gusturile Adrianei, chiar daca de multe ori ii dau de inteles ca nu le iau in seama :)).
    O recenzie minunata, Adriana :D.
    Ne-ai oferit exact cat trebuia, ai jucat exact cu cartea perfecta: curiozitatea.
    Cand apare curiozitatea, suntem gata cu totii.
    Pana la urma, cred ca voi da o sansa acestei serii.
    Multumim pentru toate recomandarile bune, Adriana.
    P.S. am spus ca e o recenzie superba, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna recenzia! Inca nu am apucat sa citesc cartea, dar mi-o doresc de ceva vreme :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Super recenzia, sper sa apuc sa citesc si eu cartea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vezi ca daca trimiti recenzia la Nemira iti dau 50%reducere la 3 carti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Primul sezon din Game of Thrones corespunde primului volum ?
    Am vazut primul sezon insa mi as dor sa citesc mai departe .

    RăspundețiȘtergere