duminică, 19 august 2012

Eve de Anna Carey- Recenzie

Cartea a apărut la editura Leda, şi o puteţi găsi AICI



Image and video hosting by TinyPic
Oare cum să încep recenzia asta? Eve e una din cărţile pe care le apreciez pentru ideea fantastică a autoarei. Acţiunea este foarte bine plasată într-o lume distopică în care marea majoritate din populaţia lumii a fost distrusă de o molimă cu 16 ani în urmă. Un conducător foarte aclamat, numit Regele, începe să ia lumea de la capăt, având o viziune " mai bună". Fetele, cele mai multe orfane, sunt crescute de mici în instituţii speciale, şcoli mai bine spus, în care sunt învăţate toate cele necesare pentru a se bucura de viaţă, pentru a avea o viaţă demnă de o " Nouă Americă". 
Pentru personajul nostru, pentru firava şi inocenta Eve, premianta generaţiei ei, cea care le va deschide drumul ieşirii din şcoală colegelor ei, destinul pare a fi unul bun. Ştie cu siguranţă că va avea un serviciu bun, poate şi o casă frumoasă, în marile oraşe " noi"...şi, cine ştie? Va fi bine!  Viaţa pare să-i surâdă...asta până-şi vede una dintre colege încercând să evadeze din spaţiul " mitic" şi perfect. Spaţiu departe de orice molimă, orice necaz şi supărare.
Toate astea îi ridică mari semne de întrebare curioasei Eve ce începe să decojeasca încetul cu încetul ambalajul perfect al unei ţări distruse nu numai de molimă, ci şi de un nou conducător, un dictator aş putea spune
Acţiunea se completează perfect cu tema cărţii, deşi pot zice că mi-a cam scăzut interesul...faptul că volumiul 2 nu mai apărea iar eu terminasem primul volum şi rămăsesem cu întrebările puse în aer :)). Vă asigur, suspansul nu lipseşte!!
Personajul, Eve, este puţin cam...ciudat. În sensul bun. Deşi la început nu vrea să-şi distrugă visul frumos în care a crescut, învaţă repede, se adaptează făcându-şi prieteni, legând relaţii stânse. Viaţa-i mai arată încă o dată cât de dură poate fi, deşi urma lăsată de la cealaltă palmă a vieţii-moartea mamei sale şi a tuturor celor dragi ei- încă nu s-a vindecat.
De asemenea, apar multe alte personaje plăcute, interesante şi importante, personaje care cu siguranţă vă vor plăcea :) 
Am terminat de citit foarte repede cartea...acţiunea şi suspansul creat nu te lasă să închizi pagina chiar de ai de dat un examen, chiar de mori de foame sau de sete :)). Trebuie să recunosc că este una din cele mai captivante lecturi, replicile amuzante, dar şi pasajele descriptive ale trecutului, dar si ale prezentului morbid în care se învart personajele, nu lipsesc. Are de toate, ce să mai! 
 E o carte foarte originală şi plăcută. Uşor de citit, dar totuşi...îţi dă un motiv de meditat, de gândit, de reflectat asupra propriei tale vieţi, asupra deciziilor şi a faptelor ce fac diferenţa dintre moarte şi viaţă, chin şi fericire.
 Sper din tot sufletul să vă placă această carte care merită din partea mea, toate aplauzele, deşi am de obiectat doar faptul că...se termină prea repede! :)) Te face să spui " vreau următorul volum cât mai curând" :))
Un alt plus al cărţii este preţul destul de convenabil, mai ales pe perioadele astea drăguţe, pline de reduceri!!
Ce mai aşteptaţi? Cartea vă aşteaptă :)

P.S. volumul al doilea, Sacrificiul, este publicat tot la Editura Leda, şi îl puteţi găsi AICI


40 de comentarii:

  1. Mi-a placut mult ideea cartii, dar umele lucruri nu se pupa, cum ar fi faptul ca desi a fost educata sa se teama de barbati, se urca pe cal cu Caleb fara sa stea prea mult pe ganduri. O astfel de educatie nu dispare cu una, cu doua, nici macar in fata unei amenintari, cum era ursoaica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona, stiu asta. A scartait putin faza asta...dar presupun ca adrenalina si groaza de ce o astepta in spate a cam facut-o sa renunte la prima sa " teama". Amenintarea ei principala nu a fost ursoaica aia...ci viata ce o astepta inapoi la scoala. Eu asta consider. Ideea cartii e chiar foarte buna, desi are lipsurile ei :)

      Ștergere
  2. De-abia astept sa citesc al doilea volum, pentru ca primul mi-a placut foarte mult:). Imi place de Eve, doar ca la final m=a cam dezamagit.
    Anyway, draguta recenzia.

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Finalul si pe mine m-a cam dezamagit...cred ca, incercand sa lase suspans la sfarsitul cartii a reusit a reusit sa ne induca rau in eroare. Se intampla prea multe la sfarsit...dar oricum, urmatorul volum ( pe care nu l-am citit) sper sa ne raspunda la intrebari.
      Multumesc :)

      Ștergere
  3. Exact cum spune Ramona, cartea asta are plusuri cand vine vorba despre idee dar ar are minusuri mari. Oricum, imi place recenzia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place recenzia, intr-un fel sau altul, minusurile sper sa se cam duca din urmatoarele volume :)) dar merita citita oricum! :)
      mersi :)

      Ștergere
  4. este superba recenzia adica mi-a schimbat punctul de vedere . De multe ori am vazut cartea aceasta prin librarii dar sincer nu m-am gandit niciodata sa o cumpar. :0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, dede! poate o castigi la concurs si nu mai e nevoie sa o cumperi :)) in orice caz, cred ca merita cumparata, e o carte foarte placuta cu o idee geniala.
      sincera sa fiu, coperta m-a facut sa o aleg din multele carti pe care le aveam de citit. coperta mi-a placut mult de tot, desi actiunea cartii si sfarsitul prea in panta, fata de coperta...hm..cam lasa de dorit. in orice caz, mersi mult de comentariu!

      Ștergere
    2. Eh ce altceva pot sa fac? :)) Cu placere si oricand. Si eu faceam la fel inainte. Cumparam carti dupa coperta . De exemplu eu am citit Damnare , Ratacire si pasiune de Lauren Kate deoarece mi-au placut foarte mult copertele. la fel am facut si cu triologia Fortele Raului absolut( Invocarea,Revelatia, Rafuirea) de Kelley Armstrong. Dar acum stiu sa apreciez mai mult continutul decat coperta. Uneori am fost dezamagita de continut fata de coperta. Dar intreadevar cartea asta chiar imi place. Si numele de Eve imi place la nebunie. Aha!! Crede-ma chiar mi-as dorii sa castig. dar stai linistita nu prea am cum s-o cumpar. La inceput nu prea citeam si cand vroiam o carte parintii mi-o luau imediat insa acum cand citesc cu tona, imi iau asa una ocazional ei vor sa citesc mai multa literatura romaneasca Bleahh!!!

      Ștergere
    3. stiu cum e :)) Fortele raului absolut totusi sunt niste carti bune, dupa parerea mea :) mi-au placut enorm, le-am citit in ore, la scoala :))
      stiu cum e la faza cu parintii...eu daca vreau sa imi cumpar o carte trebuie sa fac ceva in schimb. am lucrat la magazinul parintilor mei vreo 2 saptamani vara asta pe carti in valoare de 70 lei de la Herg Benet :)) plus o cartela de telefon :))
      in rest, trebuie sa ma descurc. dependentele dooor.. :))

      Ștergere
    4. hai ma ca la tine mai merge :)) Eu nici daca fac curat in toata casa si fac luna!!! Deci te rog :)))!! Da si mie mi-a placut enorm seria Fortele raului absolut . :) Dar merge daca le fac ochi dulci adica o carte acolo imi cumpara :):D

      Ștergere
  5. Cu o recenzie ca a ta chiar imi vine sa iau cartea..eram curioasa cum este "Eve" ca tot vad reclama peste tot. Povestesti fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi mult, ma bucur ca-ti place! Eve merita banii dati:) e o carte buna! :)

      Ștergere
  6. Trebuie sa citesc si eu neaparat cartea.Mai ales dupa recenzia ta faina :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laaww! mersi mult mult! parerea ta, mai ales ca te apreciez enorm atat ca persoana cat si ca scriitoare, conteaza mult! mersi si daaa, trebuie sa o citesti! :D

      Ștergere
  7. O recenzie foarte buna care chiar m-a convins sa citesc cartea

    RăspundețiȘtergere
  8. aceasta carte mi-o doresc dar am sa mi-o cumpar cand voi face rost de banuti si cand am sa mai imi eliberez lista de to read pentru ca deja da pe dinafara;) dar daca o castig la concurs nu ma supar;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bianca, stiu senzatia!! Daaa, am o lista lunga de citit, si mereu mereu apar altele si altele. Din partea mea, as vrea sa castigati toti cate un volum " Eve", dar din pacate...am doar unul :)) Oricum, spor la citit!

      Ștergere
  9. pana acum nu am citit eve dar sper ca in curand sa am ocazia am citit o multitudine de recenzii care ma indeamna sa pun mana pe ea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. O recenzie foarte buna clar m-a facut curioasa si de abia astept sa citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ţi-a plăcut recenzia, sper să-ţi placă şi cartea :D

      Ștergere
  12. O carte interesanta, o recenzie interesanta si ideea este originala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mersi mult. Ideea mă bucură cel mai mult că ţi se pare originală. Încerc să fiu eu în orice fac... sper să se observe asta pe parcurs :D

      Ștergere
  13. Trebuie neaparat sa o citesc,mai ales daca are parti amuzante impletite cu ceva morbid...

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi place cum ai inceput recenzia, mai captivat, incat vreau sa citesc din nou cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. foarte interesanta recenzia..daca mi-o voi cumpara o voi citi cu siguranta

    RăspundețiȘtergere
  16. Cartea este superba am citit-o si eu:X

    RăspundețiȘtergere
  17. superba recenzia,imi place la nebunie si coperta cartii,nu o am si mi-as dori-o si eu sa o citesc >:D< sa aflu povestea evei.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eve
    de Anna Carey
    “Fericirea e un moment.”
    “Aveau sa fie mereu pe urmele mele.In spatele fiecarei lanterne erau ei. In spatele fiecarui zgomot de motor erau ei. Ei erau fiecare silueta neclara pandind din spatele copacilor.”
    “Zile intregi in salbaticie,doar pasarile imi vorbeau .Paraul era singura mana care ma alina , vantul era singura suflare care-mi dadea praful din ochi “
    “In loc sa spun cum ma simteam , nu i-am vorbit timp de doua saptamani .Am lasat rana sa se infecteze sa se mareasca prin alimentarea tacerii dintre noi.Am invatat atunci un adevar crucial :ca o relatie poate fi judecata dupa lista de lucruri nespuse dintre doua personae “
    “Va trebui sa regretam pe parcursul acestei generatii nu doar cuvintele pline de ura si actiunile oamenilor rai,ci si tacerea infricosatoare a oamenilor buni”
    “A iubi pe cineva înseamnă a şti că viaţa ta ar fi mai rea fără acea persoană!”

    RăspundețiȘtergere