miercuri, 12 septembrie 2012

Casa de sticlă de Rachel Caine- Recenzie ( Vol 1, Vampirii din Morganville)


 Cartea a apărut la editura Leda şi o puteţi comanda de AICI
Întotdeauna mi-au plăcut casele de sticlă. E sentimentul acela ciudat că nu există secrete, minciuni, trădări...până la urmă, într-o casă de sticlă, totul e vizibil, nu te ascunzi, nu te fereşti. Casele de sticlă dau senzaţia de siguranţă în alte cazuri, siguranţa că ai mereu pe cineva alături, cineva ce nu se teme să se protejeze de tine prin pereţi şi ziduri.
Sau...poate e totul doar în mintea mea:))
Deşi cred că si pe Claire, personajul principal din primul volum din seria Vampirii din Morganville, Casa de Sticlă, a cam bătut-o puţin la cap chestia asta.
Relativ, am terminat de citit opera aceasta, căci merită numită aşa, foarte foarte repede. Sunt unele capitole de care nu te poţi dezlipi, iar gândul că seria este formată din vreo 14 volume (cred?) , te linişteşte. Personajele sunt foarte bine construite, de la micuţa puştoaică de 16 ani dotată cu o inteligenţă peste măsura ei, până la muzicianul serios, matur, ce renunţă la vise şi  se trezeşte faţă în faţă cu viaţa, sau cu moartea.
Intriga este una surprinzătoare; nu mă aşteptam ca ideea acestei cărţi să fie aşa. Până la urmă, din numele seriei "Vampirii din Morganville", te aştepţi la o serie fantasy, cu vampiri sexy şi răi...dar ceea ce găseşti printre paginile cărţii întrece aşteptările.
Cartea începe într-un mod ce te face să citeşti mai departe. Povestea lui Claire- a unei fete ce seamănă cu multe dintre noi, a unei fete ce îmi aduce aminte de mine câteodată- ne este spusă din momentul în care ajunge la universitatea TPU din Morganville, Texas. La vârsta ei, 16 ani, Claire ar fi putut să se înscrie la multe alte universităţi mai bune pentru ea, o fată foarte inteligentă căreia îi  place ca în timpul liber să citească toate manualele pentru toate cursurile acelei universităţi. Tocmai din această cauză este dată, uneori, la o parte de fetele acelea populare, perfect bronzate, perfect aranjate,ce se dau mari şi tari...dar care, de fapt... nu ştiu nici măcar pe ce lume trăiesc. O fată isteaţă, aproape tocilară, timidă ca ea...nu-şi găseşte deloc locul într-un campus atât de mic şi atât de nepotrivit pentru ea.
Nu o ajută nici faptul că fiica primarului, Monica, un fel de guru al pitipoancelor de Morganville, o hărţuieşte alături de monicistele ei. Terorizată de "colegele" sale, bătută şi ameninţată cu moartea de ele, micuţa Claire nu dă bir cu fugiţii şi refuză să plece din universitate. Totuşi, în campus viaţa i se va transforma în chin.
Astfel...se vede obligată să-şi caute chirie. Într-un oraş unde oamenii îşi întorc privirile în faţa violenţei, într-un oraş în care oamenii par nepăsători faţă de străini şi faţă de ei însuşi.
Plină de vânătăi, resemnată că este suspusă la a trece peste toate greutăţile singură, fără ajutorul nimănui, ajunge sfioasă la singurul loc pe care şi-l putea permite din puţinii bani pe care îi mai avea. 
Ajunsă la Casa de Sticlă, lumea ei se va schimba rapid, într-un mod de neînţeles, ea făcând parte din această schimbare căci fiecare principiu pe care-l avusese până atunci avea să fie sfărâmat, căci vechea şi imensa casă o va transforma dintr-o micuţă fetişcană, într-o adevărată adolescentă ce ştie ce vrea, luptă pentru acel ceva, ajutată, normal, de noii prieteni pe care doar mistica casă îi poate oferi: Eve- o tipă ce ascunde în spatele machiajului şi a îmbrăcăminţii goth o persoana sufletistă, prietenoasă; Shane- un super hot tip trecut prin multe greutăţi, un tip care a cunoscut adevărata durere a vieţii, dar care nu uită să zâmbească şi să fie mereu cu un pas înaintea duşmanului, apărându-şi prietenii cu orice preţ ...şi, desigur, Michael Glass, proprietarul Casei de Sticlă, un muzician fantastic, chinuit de demonii trecutului, dar îmbrăţişat de persoanele ce contează cel mai mult pentru el, colegii lui de casă, printre care se va număra şi Claire. 
Desigur că intrigile aproape dureroase, înspăimântătoare şi surprinzătoare nu întârzie să apară...însă adevărata lecţie din toată această carte este puterea prieteniei, ce reuşeşte să distrugă orice obstacol în calea ei. 
Nu este o carte ce are ca temă numai vampirii...deşi aceştia sunt cu siguranţă, iar mulţi dintre ei apar unde nu te aştepţi, când nu te aştepti, ci este o poveste fantasy în care orice puştoaică se poate regăsi într-un fel sau altul. Replicile amuzante fac din carte o lectură uşoară, memorabilă...tocmai bună pentru un început de toamnă ca acesta!
Recomand cartea cu mare drag oricui, merită citită la orice vârsta, oriunde şi oricând. Să nu vă sperie prea tare titlul sau coperta...frumuseţea unei cărţi se descoperă în paginile acesteia! :) 

7 comentarii:

  1. inca imi mai aduc aminte cand am pus eu mana pe primul volum de la biblioteca ;) ugh , ce vremuri...e super-tare seria.stai sa vezi numai prin ce peripetii trebuie sa treaca personajele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai am jumate din volumul al doilea...aaaahh deabia astept :)) am toate volumele in biblioteca, numai ca...atunci cand am auzit ca sunt 14 carti in engleza si ca la noi au aparut doar 7... oricum, sper sa fac rost de restul varianta ebook pana apar la noi :D

      Ștergere
  2. eu in doua zile ma apuc de ea, abia astept sa vad despre ce e vorba, am sentimentul ca va fi una din cartile mele favorite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca o sa-ti placa...tocmai am terminat volumul al doilea :)) superba carte...
      astept parerea ta despre primul volum :D

      Ștergere
  3. Ti-am zis ca e tare! Dar de pe la volumul 4 pe mine a cam inceput sa ma plictiseasca, sau poate am citit cartile prea repede una dupa alta si asta e cauza...acum as cam citi 5-ul, ma gandesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai la coada la 5. nu mai dau cartile asa usor :)))) am terminat azi 2, am inceput 3 si mai am mai putin de 100 de pagini din el. le mananc pe paine :)))

      Ștergere
  4. O super recenzie care mi-a adus aminte de o super serie. Am citit doar primele 3 volume, chiar daca am toata seria in biblioteca.
    Mi-e dor de Claire, Eve, Shane si Michael... si de multi altii :)). Am indragit mult aceste personaje, actiunea in sine, totul. Autoarea da dovada de o originalitate pe care o apreciez enorm. Ce sa mai spun de replicile personajelor care este deliciul si cireasa de pe tort :X.
    Trebuie sa ma apuc de serie din nou. Neaparat!!!
    Adri, o recenzie super care te face sa iti doresti sa citesti cartea sau, in cazul meu, sa ma reapuc de ea :)). Esti atat de convingatoare incat si incapatanatele ca mine pot ceda in fata ta.
    Take care,
    Alexya

    RăspundețiȘtergere