sâmbătă, 22 septembrie 2012

"Aleea Întunericului" ( Volumul 3 din seria Vampirii din Morganville) de Rachel Caine - Recenzie

Puteți comanda Aleea Întunericului, volumul 3 din Vampirii din Morganville, serie publicată la editura Leda, de AICI
După ce au scăpat de sentința la moarte, de oribilii bikeri, de periculoșii vampiri ce-i urmăreau la fiecare colț, orașul  Morganville pare puțin, dar doar puțin, mai drăguț... dar cât poate ține asta? 
În acest volum din seria Vampirii din Morganville, Michael Glass- unul dintre cei patru mușchetari ai clubului Clasei de Sticlă-, devine un fel de pion îndurerat al marilor jocuri din Morganville.
Ca să înțelegeți mai bine ce spun, trebuie să vă reamintesc că al doilea cel mai important vampir din oraș, Oliver, în încercarea lui de a crea un nou vampir - încercare eșuată căci niciun vampir înafară de Amelie nu mai poate crea un nou vampir - l-a omorât într-un fel sau altul pe Michael... totuși, casa lui, una dintre casele Fondatoarei, o casă cu puteri supranaturale, o casă ce are propria sa viață, l-a salvat, el devenind parte din casă, un fel de fantomă pe timp de zi, și un fel de om noaptea, un om ce nu poate să-și părăsească casa.
Prietenii lui fiind într-o mare încurcătură, viața tututor fiind amenințată, muzicianul nostru drag, Michael, se simte nefolositor, se simte ca un om îngropat de viu într-un cavou de 200 metri pătrați. Astfel... el ajunge în volumul al doilea să facă un sacrificiu suprem, sau... mă rog, ajunge să se salveze de propriul cimitir, putând astfel să-și ajute și prietenii - se transformă în vampir, chiar dacă schimbarea asta îl doare și rușinează.
Ajutat de Amelie, el intră în noua lume, lumea vampirilor, într-un fel grandios.
Toți cei patru fiind în siguranță acum, mai ales de când Claire și-a jurat sufletul Ameliei pentru Protecția ei, protecție ce îi ține departe pe ceilalți vampiri, nimic nu mai poate schimba echilibrul fragil de siguranță în care cei patru Eve, Shane, Michael și Claire s-au înconjurat.
Oare?
Deși problemele apar atât între cei patru, Shane urând fiecare bucățică din Michael -vampirul , Eve simțindu-se nelalocul ei pe lângă faimosul și frumosul ei iubit, Claire ajungând sclava mentală a Ameliei - doar nu ar fi lăsat-o în pace după ce i-a jurat credință...toți poartă în suflet o povară ce îi poate depăși oricând.
Și asta nu e tot, intrigile periculoase în acest oraș nu se opresc niciodată... și cum crimele apar și nu se mai opresc, chiar printre oamenii de rând, totul e pe cale să pice din nou.
Personajele în acest volum capătă propria lor putere, propria lor experiență, propria lor viață pe care încep să o controleze cu un fel de curaj și putere. Deși lovit din toate părțile de noua sa natură, Michael reușește să reziste și să lupte pentru a-i arăta celui mai bun prieten al său că faptul că este vampir, nu l-a schimbat deloc - sau poate că da? Cine știe?
Shane este la fel de special în volumul ăsta, deși la început m-a enervat la culme că nici măcar nu vorbește cu Michael, într-un fel l-am înțeles. Teama și durerea de a ajunge să-și înfrunte, într-un final, propriul prieten îl macină, și încearcă doar să se obișnuiască cu posibila șansă ca Michael să piardă controlul a ceea ce este. Relația sa cu Claire de asemenea îl transformă, îl face mai înțelegător la un moment dat, mai puternic, mai fără cap, desigur, căci după ce că era el un mare aiurit, acum... cu capul în nori de îndrăgostit ce e, lucrurile nu se schimbă prea mult :)).
Totuși, niciunul dintre cele patru personaje nu m-a marcat atât de mult precum a făcut-o noua apariție în viața studentei noastre Claire, pusă, sau mai bine zis, obligată de Protectoarea sa, Fondatoarea Amelie, să... ia niște lecții particulare. În primul rând, i se schimbă cursurile, acestea devenind mult mai bune pentru o fată super inteligentă ca ea; în al doilea rând... o surpriză în carne și oase ( și colți) o așteaptă la capătul unei alei întunecate, o surpriză ce îi va dezvolta fiecare abilitate pe care o are. De ce Amelie se dovedește atât de binevoitoare legată de educația pe care Claire o primește, asta și multe altele o puteți afla doar citind acest minunat volum din grozava serie ce vă va lăsa cu respirația tăiată, Vampirii din Morganville. 
P.S. sper că nu vă plictisesc cu recenziile la cărțile cu vampiri... deși au apărut enorm de multe cărți fantasy numai cu vampiri, vârcolaci, vrăjitoare și tot felul de orătanii, credeți-mă, Vampirii din Morganville este o serie unică într-un mod destul de ciudat. Este o serie fantastică, amuzantă, dar profundă. 

3 comentarii:

  1. Pare foarte interesanta seria... imi face cu ochiul de mult timp!

    RăspundețiȘtergere
  2. A sa cred si eu dar inca nam put sa citesc cartile de abia in cep volumul doi

    RăspundețiȘtergere
  3. A sa cred si eu dar inca nam put sa citesc cartile de abia in cep volumul doi

    RăspundețiȘtergere