marți, 23 octombrie 2012

Recenzie, "Banchetul Nebunilor" de Rachel Caine (Vampirii din Morganville, 4)

Cartea a apărut la editura Leda, şi o puteţi comanda de AICI

Ştiţi cum e treaba cu nebunii, nu? Niciodată nu te fac ceea ce te aştepţi să facă, niciodată nu respectă vreo regulă, vreun plan, vreo idee. Tot timpul fac exact ceea ce vor, deşi te păcălesc că te ascultă şi te consideră demn/demnă, te fac să-i crezi inofensivi, mici şi total neîndreptăţiţi, dar e doar o chestiune de timp până îşi dovedesc inteligenţa nebunatică. Nebunii au propria lor lume în care-şi construiesc propriile lor reguli, propriul lor bal unde toţi poartă măşti ale unei nebunii personalizate.
Niciodată să nu te aştepţi să ţi se îndeplinească vreun plan în care este implicat un nebun- nu-ţi va ieşi...şi cum lumea e plină de nebuni, mai ales când te afli în oraşul vampirilor, Morganville...
Totul se întoarce pe dos încă de la prima pagină a volumului 4 din fantastica serie " Vampirii din Morganville", Banchetul Nebunilor.
Nici nu-mi mai amintesc exact cum am început să citesc volumul acesta. Ştiu că-mi propusesem să fac o pauză de citit...numai că, sfârşitul bombă al volumului al treilea m-a făcut să încep imediat continuarea. Nu faceţi greşeala de a citi fără a avea următorul volum :))!
M-am îndrăgostit încet, cu fiecare pagină citită, de personajele fabuloase ce ne sunt prezentate de către geniala autoare, Rachel Caine. Claire se dezvoltă din ce în ce mai tare, pe măsură ce acțiunea decurge în mod normal, în minunatul oraș Morganville.
Am zis acțiune, mod normal, oraș minunat şi Morganville în aceaşi propoziţie? Nu, nu glumesc, dar probabil m-am obişnuit prea tare cu aceste cărţi, cu această serie, încât am ajuns ca Morganville- un oraş condus de vampiri, un oraş în care taxele sunt plătite prin "donaţii" de sânge- să mi se pară normal.
Şi prin totul decurge normal, nu ţin cont de faptul că Bishop- tatăl Ameliei, regina-vampir a oraşului- încearcă şi chiar reuşeşte într-un fel să distrugă modul "normal" prin care oraşul s-a dezvoltat. Câteva incendii, câteva multe crime, un banchet măreţ de primire, sacrificii umane, dar şi vampirice, droguri ale vampirilor, precum şi o sete nebună de răzbunare, toate acestea doar aerisesc puţin atmosfera monotonă a unui orăşel din suburbiile Texasului.
Ca să nu mai pun la socoteală şi campusul universitar, plin de studenţi neştiutori faţă de adevărata faţă a mirificului oraş, adevăraţi saci de sânge, gata să fie predaţi fără regret de către "miloşii" conducători, viaţa  merge strună:
Bishop , provocând un război, îi obligă într-un fel sau altul, pe Amelie şi Oliver- duşmani înnăscuţi- să lase puţin, măcar puţin deoparte provocările de altă dată, şi să-şi unească forţele împotriva celui ce-ar putea ruina totul, fără prea mult stres.
Claire merge în fiecare zi la o posibilă întâlnire cu moartea, jucându-şi rolul pentru care este prea puţin pregătită- acela de asistentă drăguţă şi simpatică a unui vampir antic, Myrinn, puţin cam fără toate doagele la cap, puţin cam prea abstract, cu o imaginaţie şi cu o inteligenţă dobândită de-a lungul secolelor de ştiinţă şi cunoaştere. Mai mult de atât, cum starea precară a vampirului nostru ( pe care, personal, îl ador pentru fiecare replică şi pentru fiecare acţiune nebunatică ce-mi aduce aminte de faptul că cu nebunii nu te pui) se înrăutăţeşte pe oră ce trece, Claire este nevoită să facă pe dădaca gata să-şi rişte, sau mai bine zis, să-şi sacrifice viaţa  pentru Myrinn.
Mai mult de atât, cum sacrificiile, cum oamenii dragi care sunt în pericol, sunt prea puţini...părinţii micuţei Claire apar "de la răsărit", şi decid să se mute în acest faimos oraş. Desigur că ei nu au habar de nimic din ce se întâmplă aici, şi desigur că apariţia lor încurcă rău de tot planurile, sau mai bine spus, siguranţa lui Claire. Până la urmă, cine nu ar începe să facă greşeli ştiind că în joc se află viaţa părinţilor săi neajutoraţi?
Şi cum bombele cad toate odată, până şi viaţa sentimentală a micuţei Claire...stă să cadă în râpă, căci Ysandre a cam pus ochii pe Shane, iubitul lui Claire.
Cum spuneam, o carte plină de nebuni şi nebunii, o carte care se poate rezuma în două cuvinte " Banchetul nebunilor". Vă asigur că nu vă veţi aştepta la nimic din ce se va întâmpla în carte, sinceră să fiu, este una din seriile bestiale, de neratat, apărute în limba română.

P.S. am rămas în urmă cu recenziile :)) Am terminat cele 7 volume din "Vampirii din Morganville" acum ceva vreme, abia aştept volumul 8! Oare când apare? 


2 comentarii:

  1. Grozava recenzie <3 Aa, autoarea nu e Richelle Mead, ci Rachel Caine :)
    Abia astept sa ajung la volumul 7. Am auzit ca e cel mai tare din serie ^^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh doamne :)) mersi mult ca mi-ai reamintit. da, stiam ca este Rachel Caine, pur si simplu am confundat :)) scuzele mele, mersi mult :*

      Ștergere